Vraag en antwoord

helpdesk e1618668610584

Staat jouw vraag en antwoord hier niet bij? Gebruik het contact formulier om je vraag alsnog te stellen. Met dank zullen we die vraag en antwoord erbij plaatsen.

Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig? (Bron CBR)

Vraag en antwoord Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 39 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2019). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. In samenspraak gaan we inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt.

Uitgangspunt van Aris-Velperbroek is: “Veilig leren autorijden tegen minimale kosten, niet meer dan nodig”

Gemiddeld aantal rijlessen per type leerling?
Hoeveel rijlessen jij nodig hebt om je rijbewijs te halen, hangt af van veel zaken.

  • Hoe is jouw leersnelheid?

  • Hoe vaak kun je lessen?

  • Hoe is jouw rijschool?

Het exacte aantal lessen is ook voor de instructeur lastig te bepalen. Op basis van ervaring kan die wel een goede inschatting maken. Meer tips kun je lezen op vraag en antwoord : CBR-Rijbewijs Tips

Autorijlessen?

Met welke leeftijd mag ik gaan rijlessen?

Je mag vanaf 16,5 jaar gaan rijlessen en vanaf je 17e examen doen. Slaag je voor het examen, dan mag je tot je 18e onder begeleiding autorijden. Zie 2todrive

Rijden andere leerlingen mee tijdens mijn rijles?

Bij Aris Velperbroek rijden er geen andere leerlingen mee tijdens jouw rijles. Ik kom je ophalen met een lege auto.

Wat is een proefles?

Een proefles is een gratis en geheel vrijblijvend autorijles dat een duur heeft van 60 minuten. Tijdens deze proefles maak je kennis met onze auto en mijzelf. Graag horen we na deze proefles of je door wilt gaan.

Moet ik een proefles nemen?

Nee, dat is niet verplicht. Je mag de autorijopleiding ook starten met een pakket of met losse autorijlessen.

Wanneer kan ik starten?

Zodra je aanmelding is geregistreerd, kun je beginnen. Je mag zelf de rijlessen inplannen met onze GRATIS PlanGo rijles APP.

Heb ik een vaste instructeur en lesauto?

Ja, ikzelf en geen andere rij-instructeur. 1 op 1 en dus zonder meeliftende leerlingen. Iedereen gebruikt dezelfde lesauto. 

Mag ik zelf de rijlessen inplannen?

Met onze Gratis PlanGo App mag jezelf de rijlessen inplannen. Je kunt 3 weken vooruit plannen op een voor jou geschikte tijd. Je mag indien aan de orde een rijles 24 uur vooraf annuleren, mits gegronde redenen.

In deze GRATIS PlanGo App staat jouw persoonlijke dossier. Je kunt daarin je totale leergang volgen, lesvoorbereidingen en een overzicht van de gereden lessen en het tegoed. Aris-Velperbroek is geheel Transparant. Deze App kan gedeeld worden met je ouders, vriend of vriendin die met jou mee kunnen kijken.

Mag ik om een VOG vragen?

Je mag altijd om een recente VOG vragen. Aris-Velperbroek is volledig transparant. No Risk, No Harms en No Nonsens. Tevens een geldige pas van WRM-RIS-Gecertificeerde rij-instructeur. Een advies om dit altijd te doen!

Waar wordt ik opgehaald?

Ik haal je thuis op en zet je vervolgens weer thuis af. Wil je ergens anders opgehaald/ afgezet worden, dan is dat bespreekbaar. Veel is mogelijk, zolang de locatie binnen de werkregio valt en vooraf is besproken.

Hoe lang duurt een rijles?

Wij lessen met 60 en 90 minuten. Vanaf de start gebruiken we de 90 minuten les. Lopende de vorderingen gaan we over naar 60 minuten les.

Op welke dagen geeft u zoal rijles?

Je kan bij ons autorijles volgen van maandag t/m zaterdag. Variërend van 8.00 uur – 20.00 uur.

Op welke manier kan ik mijn rijopleiding betalen?

✅ Rijlessen mogen per les worden betaald.

✅ Alle lespakketten mogen in 1 x of in 3 opeenvolgende termijnen per bank worden betaald.

Losse Examens en/of Toetsen, dienen vooraf aanvraag betaald te zijn.

In welke auto geeft u rijles?

Wij lessen in een Opel Astra voorzien van ADAS elementen, hedendaagse snufjes. Daarnaast heeft de auto de nodige comfort: Lederen bekleding, stoelverwarming en koeling, stuurverwarming, open schuifdak en een AGR bestuurdersstoel geheel electronisch instelbaar. Comfort, gemak en plezier in de auto, zijn de basis voor een succes.

Ik heb al mijn rijbewijs, maar durf niet meer te rijden?

Het is mogelijk om opfris-lessen te nemen.

Theorie?

Theorie en Praktijk van NU Hand in Hand

Met de Aris-PlanGo App kun je vanaf NU met de LeerlingApp leren en oefenen voor het theorie-examen. Theorie en praktijk gaan Hand in Hand!

De theorie bestaat uit 200 hoofdstukken lesstof, 100 introductievideo’s, 334 deeltoetsen en CBR oefenexamens. Zo kun je altijd en overal op je eigen tempo studeren. De LeerlingApp laat je zien waar je bent gebleven en hoeveel je nog moet leren om op schema te blijven, zodat je op tijd klaar bent voor het theorie-examen. De theorie is zowel beschikbaar voor leerlingen van de opleiding auto, motor en bromfiets.

Zodra de theorie is geactiveerd kan je de theorie gaan leren en oefenen in de LeerlingApp. Hier kun je aan de slag met de lesstof, video’s, deeltoetsen en oefenexamens.

Je kunt in de LeerlingApp ook de datum van hun theorie-examen doorgeven of wijzigen. De online coach laat dan aan de leerling zien hoeveel hij/zij nog per dag moet leren om op tijd klaar te zijn voor de examendatum. De instructeur heeft hier dan ook inzage in vanuit de InstructeursApp.

Zit je met vraagstukken over de Theorie? Tijdens je rijles wil ik je daarbij graag helpen! “Theorie en Praktijk Hand in Hand”

Wanneer kan ik starten met Theorie?

Vanaf je 16e jaar mag je Theorie examen doen. Het certificaat blijft 1,5 jaar geldig. Haal het maximale uit je rijlessen door voortijdig je Theorie certificaat te behalen.

Ik heb nog geen Theorie certificaat. Mag ik dan rijlessen nemen?

Ja, het certificaat is pas nodig op het moment dat je een tussentijdse toets of een praktijkexamen moet afleggen.

Hoelang is een Theorie certificaat geldig?

Het certificaat is 1,5 jaar geldig.

Vanaf welke leeftijd mag ik Theorie examen doen?

Vanaf 16 jaar. Het certificaat is 1,5 jaar geldig.

Hoe kan ik mijn Auto Theorie examen aanvragen?

Zodra je de lesstof goed machtig bent, kun je Theorie examen aanvragen. Dit kun je doen via mijncbr.nl of anders via mijn Rijschool. Hou rekening met lange wachttijden!

Wat moet ik meenemen op de dag van het Theorie examen?

Een geldig officieel legitimatiebewijs en de oproep voor het auto theorie examen ( reserveringsnummer).

CBR examen en TTT?

Wat is een Tussentijdse Toets

Een tussentijdse toets is een praktische proefexamen wat je mag vergelijken met een echt examen. Het is een meting van je niveau en een kennismaking hoe een examen verloopt. Je kunt niet zakken of slagen, maar wel de vrijstelling behalen voor de bijzondere verrichtingen. Deze behoef je dan NIET meer te doen bij het examen. Lees meer over tussentijdse toets.

Hoe vraag ik een examen aan?

Om je praktijkexamen auto aan te vragen moet je mijn rijschool machtigen en een gezondheidsverklaring indienen. Zodra wij dit hebben ontvangen gaan we een datum reserveren in overleg met jou. Je moet wel het Theorie certificaat behaald hebben !!

Hoe machtig ik mijn Rijschool?

Ga naar mijncbr.nl. Login met je Digid en volg de instructies die er worden gegeven. Het systeem zal vragen naar een rijschool registratienummer. In dit geval is dat: 1016F3 met de rij-schoolnaam: Aris-Velperbroek

Je moet mijn Rijschool machtigen voor het aanvragen van: (en/of)
– Theorie examen
– Tussentijdse Toets
– Praktijkexamen Auto

Doe dit voortijdig om vertragingen te voorkomen van het aanvragen van examens!!!!

Wat is een Gezondheidsverklaring?

Een gezondheidsverklaring is een formulier dat een beeld geeft over je gezondheid. Een gezondheidsverklaring is nodig als je praktijkexamen auto gaat doen. Dit is een privé aangelegenheid en gaat geheel buiten mijn Rijschool om.  Klik HIER voor meer info over gezondheidsverklaring.

Hoe lang is een gezondheidsverklaring geldig?

Je gezondheidsverklaring is 1 jaar geldig.

Wat moet ik meenemen op de dag van de Toets of het Examen?

Een geldig officieel legitimatiebewijs, de oproep voor de toets of het praktijkexamen CBR en het zelfreflectie-formulier. Dat formulier kun je HIER downloaden.

Wat is een Zelfreflectie formulier?

Lees meer over zelfreflectie-formulier op www.cbr.nl 

Rijbewijs weetjes !

Voor Wie en wat is 2TODRIVE ?

2toDrive biedt 17-jarigen de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach rijervaring op te doen. Vanaf 16,5 jaar mogen jongeren starten met het volgen van rijlessen en vanaf 17 jaar kunnen zij het praktijkexamen afleggen. Wanneer het rijbewijs gehaald is mogen zij tot hun 18e verjaardag de weg op onder begeleiding van een coach.

Dit en nog meer info kun je vinden op: https://2todrive.nl/veelgestelde-vragen/over-2todrive/#1051173505 

Wanneer heb ik een Rijbewijs BE nodig?

Om met een aanhangwagen of caravan te rijden heb je niet altijd een BE-rijbewijs nodig. Je rijbewijs B volstaat zolang de aanhangwagen inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg.

In bepaalde gevallen is het toegestaan een aanhangwagen van meer dan 750 kg te trekken met alleen een geldig rijbewijs B. Dan geldt daarvoor als voorwaarde:

  • De toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer dan 3500 kg zijn.
  • Het gewicht (massa) van jouw auto kun je vinden op het kentekenbewijs.

In alle andere gevallen is een BE-rijbewijs verplicht.

Kan ik mijn Rijbewijs halen als ik net in Nederland woon?

Op het moment van aanvragen moet je in Nederland woonachtig zijn. Daarbij moet je al 185 dagen in Nederland woonachtig zijn geweest in het voorafgaande jaar, gerekend vanaf de aanvraagdatum. Ook volstaat het als je tenminste zes maanden staat ingeschreven aan een in Nederland gevestigde universiteit, school voor middelbaar, voortgezet of hoger beroepsonderwijs of andere school voor middelbaar, voortgezet of hoger onderwijs. Tot slot mag je maximaal 4 jaren buiten Nederland hebben verbleven, mits je wel een periode van 10 jaar onafgebroken in Nederland hebt gewoond. In dat geval hoef je dus niet eerst 184 dagen in Nederland te verblijven.

Wat gebeurt er als mijn Rijbewijs in het buitenland wordt ingenomen?

Het rijbewijs wordt dan teruggestuurd naar Nederland, waar je het rijbewijs normaal gesproken weer terugkrijgt. Je moet niet direct een nieuw rijbewijs aanvragen in Nederland, omdat deze later ongeldig wordt verklaard. Dit gebeurt als de RDW erachter komt dat het rijbewijs in het buitenland is ingenomen. Je kunt dus beter wachten tot je het rijbewijs weer in terug krijgt.

Wat is het verschil tussen een Punten-rijbewijs en een Beginners-rijbewijs

Iedereen van 18 jaar of ouder die voor het eerst zijn rijbewijs haalt is 5 jaar beginnend bestuurder, dit heet dan ook een beginnersrijbewijs. Dit geldt ook voor 17-jarigen die voor 6 juni 2012 hun rijbewijs B hebben gehaald. Voor 16-jarigen en 17-jarigen is de termijn 7 jaar nadat zij hun eerste rijbewijs hebben gehaald. Heb je binnen 5 jaar 3 strafpunten gekregen, dan moet je het rijbewijs inleveren bij de politie. Vervolgens moet je een rijvaardigheidsonderzoek doen bij het CBR. Het puntenrijbewijs geldt voor iedereen: zowel ervaren bestuurders als beginners.

Ook voor deelnemers aan 2toDrive, waarbij vanaf 17-jarige onder begeleiding een auto mag worden bestuurd, geldt dit puntenrijbewijs. Het is ingevoerd om rijden onder invloed tegen te gaan. Als je binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op, ben je het rijbewijs kwijt. Bij de 2e overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,3 promille zijn. Als je rijbewijs ongeldig is verklaard, mag je niet meer rijden. Na de periode van rijontzegging moet je opnieuw rijexamen doen om een rijbewijs te halen.